Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
%PM, %31 %469 %2016 %13:%Μαϊ

Νέα ιατρική επιτυχία στο American Medical Center. Επιτυχής ολική οισοφαγεκτομή σε ασθενή με ρήξη οισοφάγου

Μεγάλη ιατρική επιτυχία, αποτέλεσε η επιτυχής έκβαση επείγουσας ολικής οισοφαγεκτομής σε Κύπρια ασθενή με ιατρογενή ρήξη οισοφάγου και μεσοθωρακίτιδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο American Medical Center από τον διακεκριμένο Έλληνα Χειρουργό, Δρ. Εμμανουήλ Ζαχαράκη.

Η ασθενής διεκομίσθη στο American Medical Center, μετά από αναζήτηση του Υπουργείου Υγείας για εύρεση εξειδικευμένου Κέντρου στη Χειρουργική Οισοφάγου, προκειμένου να αναλάβει την περίπτωση μιας ασθενούς που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με ιατρογενή ρήξη οισοφάγου. Είχε προηγηθεί στην ασθενή ενδοσκοπική διαστολή χρόνιου προβλήματος αχαλασίας οισοφάγου, που οδήγησε στη δυνητικά θανατηφόρο αυτή επιπλοκή.

Η επιμόλυνση του χώρου του μεσοθωρακίου αποτελεί μία σοβαρή κατάσταση με θνητότητα που ξεπερνά πολλές φορές και το 50%. Μεταξύ των αιτιολογικών παραγόντων οι συχνότερα ενοχοποιούμενοι είναι: κακώσεις και ρήξεις του οισοφάγου και του τραχειοβρογχικού δένδρου, καθώς και επεμβάσεις στον θώρακα μέσω στερνοτομής. Η συχνότητα ιατρογενούς διατρήσεως του οισοφάγου ανέρχεται σε 1 περίπτωση για κάθε 10.000 ενδοσκοπήσεις.

Η εντόπιση της βλάβης, το μέγεθος της και το πόσο έγκαιρα γίνεται η διάγνωση και η αντιμετώπιση είναι στοιχεία σημαντικά για την έκβαση των πολύ σοβαρών αυτών περιστατικών. Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική σε περιπτώσεις με μικρή ρήξη, ενώ σε περιπτώσεις με μεγάλη ρήξη, έξοδο σκιαστικού και εγκατεστημένη μεσοθωρακίτιδα, η χειρουργική αντιμετώπιση είναι επιβεβλημένη. Αυτή συνήθως περιλαμβάνει απλή συρραφή της ρήξης, αλλά σε περιπτώσεις με υποκείμενη παθολογία του οισοφάγου όπως στην περίπτωση αυτής της ασθενούς, ενδεδειγμένη χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί η ολική αφαίρεση του οισοφάγου και αντικατάσταση με σωληνωτό κρημνό στομάχου που αναστομώνεται στον τράχηλο. Η ολική οισοφαγεκτομή είναι μια πολύωρη και ιδιαίτερα απαιτητική επέμβαση που απαιτεί προσπέλαση ταυτόχρονα από την κοιλία, τον θώρακα και τον τράχηλο, και προϋποθέτει εξειδίκευση και εκτεταμένη εμπειρία του χειρουργού για την επιτυχή έκβαση αυτής, ιδιαίτερα σε επείγουσες περιπτώσεις.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενών αυτών, προκειμένου να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Η ασθενής χειρουργήθηκε από τον Δρ. Εμμανουήλ Ζαχαράκη και τους συνεργάτες του σε διάστημα λιγότεροτων 24 ωρών από τη ρήξη του οισοφάγου, εξήλθε από το American Medical Center μετά από 10 ημέρες δίχως επιπλοκές και μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες επέστρεψε πλήρως στις καθημερινές της δραστηριότητες και την εργασία της.

Λόγω της δύσκολης θεραπευτικής προσέγγισης αυτών των περιστατικών και της πολυπλοκότητας των χειρουργικών επεμβάσεων που τη συνοδεύουν, η αντιμετώπιση αυτών των ασθενών πρέπει να γίνεται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα από εξειδικευμένους ιατρούς, εκ των οποίων και το American Medical Center, καθιστώντας το πλέον αναγνωρισμένο κέντρο χειρουργικής οισοφάγου στην επικράτεια της Κύπρου και όχι μόνο.

 

Ο Δρ. Εμμανουήλ Ζαχαράκης MD PhD FRCS (Eng), Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Imperial College London, είναι Διευθυντής Χειρουργικής Ανώτερου Πεπτικού ΙΑΣΩ General στην Αθήνα & Συνεργάτης-Χειρουργός της Κλινικής Άγιος Λουκάς στη Θεσσαλονίκη και του American Medical Center στη Λευκωσία. Εργάστηκε για 9 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και διετέλεσε Διευθυντής Χειρουργικής Οισοφάγου-Στομάχου στο Νοσοκομείο St Mary's Hospital του Λονδίνου. (www.zacharakis-surgery.gr)

Read 1543 times Last modified on %PM, %31 %472 %2016 %13:%Μαϊ