Σύνδεση

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
%PM, %02 %727 %2018 %19:%Απρ

Σπουδαίο ιατρικό επίτευγμα στο American Medical Center

Με απόλυτη επιτυχία διενεργήθηκε από τις ιατρικές ομάδες επεμβατικής ακτινολογίας και επεμβατικής καρδιολογίας του American Medical Center/ American Heart Institute διαδερμική ενδοαγγειακή θεραπεία, διαφυγής τύπου 1Α.

Εικόνες 1 & 2 – Εικόνες από την αξονική τομογραφία που δείχνουν την διαφυγή τύπου 1Α δίπλα από το αριστερό πάνω μέρος του ενδομοσχεύματος

 

Πρόκειται για μια εξαιρετικά πολύπλοκη επέμβαση στην οποία χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές που μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σε ελάχιστα εξειδικευμένα κέντρα στο εξωτερικό και στα οποία προστίθεται πλέον και το American Medical Center/American Heart Institute.

Εικόνες 3 & 4 – Ενδοαγγειακός εμβολισμός της διαφυγής μέσω καθετήρα με υλικό Onyx

Η θεραπεία συμπεριλάμβανε συνδυασμό δυο τεχνικών, διαδερμικό ενδοαγγειακό εμβολισμό της διαφυγής με υλικό Onyx, και τοποθέτηση εννέα ενδοαγγειακών βιδών για στερέωση του μοσχεύματος στο τοίχωμα της κοιλιακής αορτής. Η χρήση ενδοαγγεικών βιδών πρόσφατα εγκρίθηκε και εφαρμόστηκε σε τέτοιου είδους επεμβάσεις και είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Η επέμβαση έγινε εξ’ ολοκλήρου διαδερμικά και ο ασθενής πήρε εξιτήριο την επόμενη μέρα.

Ο ασθενής, είχε διαγνωστεί παλαιότερα με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και είχε υποβληθεί σε ενδοαγγειακή τοποθέτηση ενδοαυλικού νάρθηκα (ενδομόσχευμα/stent-graft) σε άλλο ιατρικό κέντρο. Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι η διάταση ή αύξηση της διαμέτρου της κοιλιακής αορτής τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με μια φυσιολογική αορτή. Στους ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα το πιο συχνό είναι ο πόνος, στην κοιλιακή χώρα, στην οσφύ ή στο θώρακα.

Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι επικίνδυνο γιατί τυχόν ρήξη του τοιχώματος σχετίζεται με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Τελική αγγειογραφία μετά την ενδοαγγειακή θεραπεία της διαφυγής τύπου 1Α

Ο ασθενής, παραπέμφθηκε στο AMC/AHI για θεραπεία αφού παρουσίαζε σημαντική μεγέθυνση του ανευρυσματικού σάκου λόγω της διαφυγής και αυξημένο κίνδυνο ρήξης του ανευρύσματος.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τις ομάδες επεμβατικής ακτινολογίας και επεμβατικής καρδιολογίας του κέντρου, οι οποίες απαρτίζονται από εξειδικευμένους ιατρούς με άρτια επιστημονική κατάρτιση και πολυετή εμπειρία στις ενδοαγγειακές επεμβάσεις.

Read 711 times